Yeni Bir Turizm Trendi: Espor Turizmi
- Ne olabilir geçmiş tarihlerden günümüze kadar gelen spor kavramının başına gelen “e” harfi?
- Ne olabilir özellikle genç nesil arasında geleneksel bildiğimiz spor dallarının yerine geçen bu espor?
- Nedir bu espor endüstrisinin turizm ile olan ilişkisi?
Sanırım konunun detaylarına inmeden önce yukarda değinmiş olduğum sorular esporun ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve turizm ile ilişkisinin ne olduğunu öğrenmemiz için bizlerde yeterli motivasyonu yaratmıştır.
Fakat yukarıdaki ilk iki sorunun cevabını bizlere A’dan Z’ye Espor markası oldukça güzel bir şekilde açıklamaktadır. Markanın espor ile ilgili diğer yazılarını da okumanızı tavsiye ederim.
Espor ve Turizm İlişkisi
2022 yılının sonunda esporu takip eden kişi sayısının 532 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Espor etkinlikleri özellikle 2020 yılının Mart ayı ile 2021 yılının sonuna kadar Covid-19 salgını nedeniyle genellikle çevrimiçi ağ üzerinden gerçekleştirilmiş olsa da espor turnuvalarını arenada izleyen ve izlemek isteyen seyircilerin sayısını duyunca şaşıracağınızdan eminim.
2009 yılında gerçekleştirilen bir espor organizasyonunu arenada izleyen kişi sayısı sadece 120 iken; 2014 yılında Seul Sangam Stadyumu’nda düzenlenen bir espor etkinliğine seyirci olarak katılan kişi sayısı 40.000’dir. Bu 40.000 kişinin sadece esporun League of Legends adlı oyununa göstermiş olduğu katılım sayısıdır. Esporun çok farklı oyunlarının büyük çaplı organizasyonlarının yapıldığı düşünüldüğünde espor etkinliklerinin gerçekleştirildiği destinasyonlara katkısı göz ardı edilmemelidir. Eğer bu rakamlar şaşırmanızı sağlamadıysa gelin 2020 yılını inceleyelim.
2020 yılında League of Legends Dünya Şampiyonası Şangay’da gerçekleştirildi. Covid-19 salgını nedeniyle bu şampiyonanın final maçı için biletler ücretsiz yapıldı ve arenaya sınırlı sayıda espor severin alınmasına karar verildi. 31 Ekim 2020 tarihinde finale çıkan iki takım toplam 6 bin 312 espor severin karşısına çıkarak kozlarını paylaştılar. Fakat buradaki en önemli veri arenaya alınan 6 bin 312 espor sever değil elbette. Bu final karşılaşmasını arenada izlemek için talepte bulunan espor severlerin sayısı 3 milyondan fazla idi. Evet 3 milyon insandan bahsediyoruz. Bu rakam esporun çağımızdaki önemini anlatmakla birlikte böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapacak bir destinasyonun turizm açısından ne derece önemli bir etkinlik olduğunu da göstermektedir.
Espor'un her geçen gün artan popülaritesi günümüzde turizm sektörü için potansiyel bir fırsat konumundadır. Özellikle Avrupa’nın en büyük espor arenasının ülkemizde olduğunu düşünürsek. Geçmiş yıllarda espor severler nasıl tuttukları takımlara destek olmak için seyahat etmeye isteklilerse çağımızda da özellikle Z kuşağı, espor etkinliklerini arenada izlemek için isteklidir. Bu durumun destinasyonlara ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkının tartışılması önemli olacaktır.
Son olarak espor temalı otel işletmelerinin var olduğundan haberiniz var mıydı?
Şuan dünya üzerinde bilinen 2 tane espor temalı otel işletmesi bulunmakla birlikte birçok otel işletmesi odalarına en iyi donanımlı bilgisayarları ekleyerek işletmelerini espor üzerine odaklamaya çalışmaktadır. Bununla birlikte isimlerini de değiştirerek “espor” kelimesini mevcut isimlerine eklemektedirler. Bu otel işletmeleri arasından benim en çok ilgimi çeken ise Japonya’da bulunan “E-Zone” otel işletmesidir. Bu işletmede toplam 94 oda bulunmakta ve her katında farklı bir espor konsepti ile karşılaşmaktasınız. Bu otel işletmesinin ne kadar aktif olduğunu kendi deneyimimle sizlere açıklayayım. 01.10.2021 – 01.11.2021 tarihleri arasındaki tam bir aylık süreç içerisinde her gün bu otel işletmesine rezervasyon yaptırmayı denedim. Fakat hiç birinde başarılı olamadım çünkü bütün odaların dolu olduğu uyarısı ile karşılaştım. Odaların günlük ortalama 100 dolar gibi bir fiyatının olduğunu da belirtmek isterim.
https://www.adanzyeespor.com/2020/05/dunyanin-ilk-espor-oteli.html
Bu otel ile ilgili A'dan Z'ye Espor markasının ''Dünyanın İlk Espor Oteli'' yazısına göz atabilirsiniz.
Diğer espor otelleri:
https://www.ebluegaming.com
https://www.instagram.com/esportshotelezone
Japonya’da açılan bir otel işletmesinin bu kadar rağbet görmesi aklımda şu soruyu oluşturdu? Neden ülkemizde böyle bir otel işletmesi açılmasın ki? Neden bizde esporun bizlere sunduğu büyük potansiyelden yararlanmayalım? Yukarıda belirttiğim rakamlar bu kadar ciddi boyutlara ulaşmışken espor ve turizm kavramlarını bir bütün haline getirmemizin ülkemizin turizm boyutu açısından oldukça faydalı bir girişim olacağını düşünmekteyim.
Ülkemizde de FDR Oyun Cumhuriyeti ( https://fdroyun.com ) gibi gaming otellerinin ve buna benzer projelerin artması dileğiyle...
Bir sonraki Espor Turizmi yazımızda görüşmek üzere takipte kalın.
YAZAR
Caner Yenisoy
https://www.linkedin.com/in/caner1307
AZES MAĞAZA
Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.
Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html
KAYNAK:
Ebluegaming:
https://www.ebluegaming.com
https://www.instagram.com/eblue.official
e-ZONe e-sports hotel:
https://www.instagram.com/esportshotelezone
Peçenek, A.; Daloğlu, B.; Yetim, A.A. (2020). Futbol ve League of Legends Ekonomilerinin Karşılaştırılması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 25 (3), 225-240.
Hürriyet. (2018). Worlds 2018 Şampiyonu Invictus Gaming Oldu. https://www.hurriyet.com.tr/sporarena/worlds-2018-sampiyonu-invictus-gaming-oldu-41012287
Erişim Tarihi: 29.10.2021.
Newzoo, (2021). Global Esports & Live Streaming Market Report.
https://newzoo.com/insights/trend-reports/newzoos-global-esports-live-streaming-market-report-2021-free-version
Erişim Tarihi: 01.09.2021.
Newzoo, (2022). Global Esports & Live Streaming Market Report.
https://newzoo.com/insights/trend-reports/newzoo-global-esports-live-streaming-market-report-2022-free-version
Erişim Tarihi: 09.11 2022.
great post
YanıtlaSil